AROMATEKA

10 eteričnih ulja koja definitivno treba baš svatko u svom domu

Aromaterapija i eterična ulja ušla su na velika vrata u našu svakodnevicu. O samoj povijesti aromaterapije već smo pisali, a sada nekoliko riječi o tome koja bi eterična ulja trebala imati svaka kućna ljekarna.

Uvodne napomene i upozorenja

Eterična ulja dobivaju se različitim metodama izolacije iz latica, kore, ploda, lista ili korijena. Lako su hlapljiva, zapaljiva, nemasna i nisu topiva u vodi. Što to znači? Eterična ulja trebaju uvijek biti u dobro zatvorenim tamnim bočicama da vam ne ishlape, treba ih čuvati na mjestima daleko od izvora otvorene vatre i izvan dohvata djece.

Ne postoje eterična ulja primjerice jabuke, kruške, jagode, kivija i slično. To su mirisna ulja dobivena sintetskim putem i ne preporučuje se njihova uporaba ni za dezodoriranje prostora pomoću mirisnih lampica, jer mogu izazvati glavobolje i mnoge druge smetnje zbog sintetskih kemijskih spojeva koje sadrže. Ako već ne možete bez takvih mirisa, koristite ih oprezno i u minimalnim količinama.

Danas se eterična ulja mogu kupiti na mnogo mjesta, ali pri kupnji obratite pozornost da ulja imaju deklaraciju na kojoj piše latinski naziv biljke, zemlja podrijetla, distributer i uvoznik ulja, jer u Hrvatskoj postoji samo nekoliko vrsta ulja koja kao zemlju podrijetla mogu imati Hrvatsku (primjerice lavandin, smilje – Cres ili Hvar, lovor, kadulja, ružmarin – Cres ), ostalo su uvozna ulja. Dakle, ne postoji hrvatski ylang ylang. Nadalje, eterična ulja ruže, nerolija, jasmina ili kamilice najčešće se prodaju u bočicama od 1 ml zbog cijene jer je za njihovu proizvodnju potrebna velika količina biljne mase (za 1 kg eteričnog ulja ruže potrebno je oko 4 tone latica ruže ) pa su zbog toga skupa.

Zlatna pravila upotrebe ulja

Zlatno pravilo kod upotrebe ulja je bolje jedna kap manje, nego više. Važno je upamtiti i sljedeće:

Eterična ulja nikada se ne nanose nerazrijeđena na kožu, osim eteričnog ulja lavande i čajevca ( čajevac se nanosi na male površine jer jako isušuje kožu ), ne piju se, oralno korištenje eteričnih ulja mogu prepisati samo kvalificirani aromaterapeuti i onda će vam napraviti pripravak koji će sadržavati kontroliranu dozu eteričnog ulja neškodljivu za zdravlje.

Načini primjene eteričnih ulja su sljedeći:

  • Direktne inhalacije – udisanje para eteričnih ulja u svrhu rješavanja određenih tegoba gornjih dišnih putova.
  • Suhe inhalacije – kap, dvije eteričnog ulja nakapaju se na maramicu i udišu.
  • Dermalna primjena – masaža ili mazanje određenog dijela tijela eteričnim uljem otopljenim u nekom nosiocu (biljno ulje, krema, gel).
  • Kupke – eterično ulje pomiješa se s emulgatorom (slatko vrhnje, sojino vrhnje, med i sl.) i ta se mješavina ulije u toplu vodu. Kupke mogu biti parcijalne (tretiraju se samo noge ili ruke), sjedeće, s vodom do struka, ili čitavo tijelo uronjeno u vodu. Voda ne smije biti prevruća jer će ulje odmah ishlapiti, a trajanje kupke je oko 20 minuta.

Koncentracije koje se najčešće upotrebljavaju kod masaža kreću se od 1-5%.

5% koncentracija predstavlja 5 kapi eteričnog ulja na 10 ml biljnog ulja.

1% koncentracija predstavlja 1 kap eteričnog ulja na 10 ml biljnog ulja.

Koncentracije od 1% koriste se kod male djece i starijih osoba.

Kupke:

  • cijelo tijelo – 20-30 kapi na 50 l vode
  • parcijalne – 6-8 kapi na cca 5 l vode
  • sjedeće – 7-10 kapi na cca 10 l vode

U mirisnim lampicama koristi se maksimalno 8 kapi određenog eteričnog ulja ili mješavine na površinama od cca 20 kvadrata, opće je pravilo da se kod ulja intenzivnijeg mirisa ili ulja koja sadrže okside ne prelazi koncentracija od 5 kapi (u prostorima gdje borave djeca do 3 godine koncentracija je maksimalno 3 kapi).

A sada evo nekoliko osnovnih ulja koja će vam poslužiti kao “prva pomoć“ i kao sredstvo za uljepšavanje svakodnevice.

Image

Lavandula officinalis L.; angustifolia – Lavanda prava

Lavanda je eterično ulje koje je lijek za sve. Može se nanijeti nerazrijeđena na kožu u slučajevima blažih opeklina, uboda insekata, ogrebotina. Dobra je za zacjeljivanje rana, a nekoliko kapi lavande nakapane na maramicu koju stavimo pod jastuk ublažit će nesanicu. Lavanda je sigurno ulje i može se upotrebljavati i za djecu. U mirisnoj lampici osvježit će prostor, a ujedno i opustiti prisutne. U kombinaciji s mandarinom pogodna je za prostore gdje borave djeca. 4 kapi lavande, 2 kapi melise i 1 kap germanske – plave kamilice u mirisnoj lampici pomoći će kod dišnih problema izazvanih alergijom na pelud.

Melaleuca alternifolia – Čajevac

Čajevac je jedan od najjačih prirodnih antiseptika. Može se nanijeti nerazrijeđen na kožu, ali samo jedna kap jer jako isušuje kožu. Čajevac se koristi kao dezinficijens radnih površina u kuhinji, nekoliko kapi nakapa se u vodu i prebriše površina. Nakapate li ga na rub odjeće (nogavice, rukave, ovratnik) zaštitit će vas od uboda insekata i krpelja. Kap čajevca nanesena na prištić ili herpes potaknut će njegovo sušenje. U mirisnoj lampici dezinficirat će prostor i pogodan je za mjesta gdje se boravi više ljudi, a naročito u vrijeme viroza. U kupkama za noge može pomoći u rješavanju gljivičnih infekcija.

Salvia officinalis L. – Kadulja

Kadulja je pravo žensko ulje. Uravnotežuje hormonski sustav žena. Kod tegoba menopauze 5 kapi kadulje otopi se u 10 ml biljnog ulja i masira se područje trbuha. Kadulja sprječava prekomjerno znojenje pa je pogodna za kupke za noge. Kap kadulje u tenisicama riješit će problem neugodna mirisa, a kap na četkici prilikom pranja zuba pomoći će u sprječavanju paradentoze. Eterično ulje kadulje ne smiju koristi trudnice i mala djeca.

Eucalyptus globulus – Eukaliptus

Eukaliptus se najčešće koristi za ublažavanje dišnih infekcija i to u mirisnim lampicama. Međutim, njegova upotreba u prostorima gdje se nalaze mala djeca nije preporučljiva. Kombinacija eukaliptusa i limuna u mirisnoj lampici dezinficirat će zrak u vrlo kratkom vremenu. Njegov osvježavajući miris “ohladit“ će prostor u vrućim ljetnim mjesecima, a kupke s eukaliptusom djeluju osvježavajuće.

Citrus limonum L. – Limun

Ulje limuna budi i potiče cirkulaciju, pogodno je za korištenje u mirisnoj lampici kada treba dezinficirati prostor, ali i poboljšati koncentraciju – za to ga koristimo u kombinaciji s ružmarinom 1,8 cineolom. Osobe koje pate od visokog tlaka trebaju izbjegavati ovu kombinaciju. Limun dobro djeluje na kapilare i vene i kombinira se s čempresom kod problema proširenih kapilara i vena.

Image

Citrus reticulata  – Mandarina

Pravo dječje ulje. Ulje koje budi radost i veselje, ali isto tako umiruje. Pogodno je za upotrebu u mirisnoj lampici kod tretiranja dječje nesanice i nemira.

Rosmarinus officinalis L. kemotip 1,8 cineol – Ružmarin

Na tržištu se danas može naći nekoliko kemotipova ružmarina, ali ovaj je najčešći. Ružmarin potiče cirkulaciju i poboljšava koncentraciju. Koristi se u mirisnoj lampici kod infekcija dišnih puteva. U kupkama za noge kod slabe cirkulacije i sindroma hladnih nogu. Dobar je za prostore u kojima boravi više ljudi jer osvježava, ali i dezinficira zrak.

Cupressus sempervirens L. – Čempres

Eterično ulje čempresa poznato je kao limfotonik i venotonik. Učvršćuje vene, kapilare i vezivno tkivo. Koristimo ga lokalno u kombinaciji s limunom za probleme slabih i ispucanih kapilara te proširenih i upaljenih vena. Otopinom od 6 kapi čempresa i 4 kapi limuna u 10 ml biljnog ulja (najbolje koštice grožđa) lagano se premazuju ispucale kapilare ili vene. Kod pojave edema nogu pomoći će premazivanje 5-postotnom otopinom čempresa u biljnom ulju, ali i kupka za noge s eteričnim uljem čempresa.

Pinus sylvestris L. – Bor bijeli

Eterično ulje bora upotrebljava se kod reumatoidnog artritisa, artroze i reumatskih bolova u kombinaciji s eteričnim uljem limuna u 5-postotnoj kombinaciji (6 kapi bora, 4 kapi limuna na 10 ml biljnog ulja ) za lokalno premazivanje bolnih mjesta. U mirisnoj lampici ulje bora osvježit će prostor, dobro će djelovati kod dišnih problema bilo da su izazvani virusnom infekcijom ili se radi o alergijskim ili astmatičnim tegobama. Eterično ulje bora također produžuje djelovanje morfija i drugih lijekova na bazi morfija koji se daju osobama oboljelim od karcinoma.

Melissa officinalis L. – Matičnjak

Pravo eterično ulje matičnjaka vrlo je skupo i prodaje se najčešće u bočicama od 1 ml. Na našem se tržištu najčešće prodaje eterično ulje matičnjaka otopljeno u ulju citronele. Matičnjak ili melisa pogodna je za upotrebu u mirisnoj lampici zbog svojeg antistresnog i opuštajućeg djelovanja. U kombinaciji s lavandom i germanskom kamilicom dobra je kod dišnih problema izazvanih alergijama. U mirisnoj lampici melisu treba koristiti u maloj količini jer veća količina može izazvati razdražljivost.

Nadam se da će vam ovaj mali osvrt pomoći da izaberete ulje za sebe i svoje ukućane. Molimo vas da se držite propisanih koncentracija kako biste izbjegli neželjene posljedice, jer eterična ulja su kombinacija prirodnih kemijskih spojeva koji različito djeluju na sustave u našem organizmu. Stoga se uvijek sjetite rečenog na početku “Bolje jedna kap manje nego više“.

Za sva ostala djelovanja, kombinacije za različite tegobe i savjete, obratite se educiranim aromaterapeutima koji će vam dati savjet s obzirom na vašu dob i tegobu.

Eterična ulja možete nabaviti na aromateka-eskulap.hr

Autor: Vesna Genc, fitoaromaterapeut, ajurvedski maser, (CIDESCO međunarodni certifikat)

Image