AROMATEKA

Prehlada i gripa – kako se zaštititi i što lakše ih preboljeti

Prehlada je vrlo česta virusna infekcija koja zahvaća sve dobne skupine. Najčešće se javlja tijekom hladnog vremena, u kasnu jesen, i proteže do proljeća. U tom dijelu godine više se okupljamo u zatvorenim prostorima pa se tako povećava mogućnost zaraze, a i suhi zrak u prostorijama koje se griju centralnim grijanjem potiče za virusne infekcije.

 Više od 200 virusa uzročnika

Same prehlade nisu posebno opasne, osim kod novorođenčadi. Prebolimo ih za otprilike tjedan dana, ali ipak iscrpe organizam, oslabe imunitet i čine nas podložnima drugim infekcijama. Simptomi prehlade su različiti. Najčešće su to grlobolja, kihanje, curenje nosa i otežano disanje, groznica, suhe oči koje peku, suhi kašalj, glavobolja, te osjećaj jakog umora.

Postoji više od 200 vrsta virusa koji mogu izazvati prehladu. No, nažalost, ne postoji lijek ni za jedan od njih pa nam točno određivanje virusa neće pomoći u liječenju.

Jedna od zaraznih virusnih bolesti je gripa. Najčešće se javlja zimi i u rano proljeće. Infekcija zahvaća gornje dišne puteve i katkad uđe u pluća. Virus se u pravilu širi u skupinama koje borave u zatvorenim prostorima, najčešće u školama, vrtićima, radnim prostorima… Iako su i prehlada i gripa infekcija dišnih puteva, simptomi gripe su jači, a komplikacije mnogo teže.

Gripa zahvaća sve dobne skupine, no najjače posljedice osjećaju dojenčad, starije osobe te one s kroničnim bolestima ili oslabljenim imunitetom. Unatoč pokušajima da se spriječi, gripa je još uvijek zarazna virusna bolest koja može izazvati i smrt. Manifestira se vrućicom (38-39°C ili više) i katkad se izmjenjuje s groznicom. Ostali simptomi su jaka grlobolja, suh i isprekidan kašalj, kihanje, bol u mišićima, opći umor i slabost.

Upute za liječenje

I kod gripe i kod prehlade konvencionalna i alternativna medicina teže istome cilju: olakšati borbu s virusom koja se odvija u organizmu. Obje tegobe ići će svojim tijekom, bez obzira na to kako se liječite. Budući da su obje virusne bolesti, ne reagiraju na antibiotike. Ako ste dobroga imuniteta i stanja organizma, gripa će proći bez komplikacija za 5-7 dana.

Svaku virusnu infekciju potrebno je preležati, mirovati, važno je piti puno vode, čajeva i pri tome uzimati biljne preparate koji mogu olakšati tijek prehlade ili gripe. Tekućina je vrlo važna jer sluz pomaže da prebolimo infekciju i oporavimo se od nje, a i virusu je teže zaraziti vlažno tkivo, nego suho. Ako imate temperaturu, vaš organizam toplinom uništava virus. Davanjem lijeka za snižavanje temperature u stvari potkopavate napore organizma da se bori protiv virusa.

Za prevenciju prehlade ili gripe potrebno je jačati imunološki sustav. U aromaterapiji je u toj ulozi najpoznatije ulje egipatskoga crnoga kima (Nigella sativa) čiji nadimak “imunološki džoker” govori o njegovoj snazi u podizanju imuniteta. Uz pomoć crnoga kima ponovno se uspostavlja ravnoteža imunološkog sustava. Crni kim se može uzimati preventivno, ali i ako smo se već zarazili.

Koja eterična ulja i način upotrebe?

Aromaterapeutski pristup kod tegoba izazvanih gripom i prehladom koristi kupke, parne inhalacije, suhe inhalacije, osvježivače prostora i masažna ulja koja se utrljavaju na prsa i grlo. Od biljnih pripravaka i čajeva preporučuju se čajevi od bazge, kamilice, paprene metvice i stolisnika. Trebaju se piti vrući čajevi začinjeni limunom i medom. Za prehlade i gripu najučinkovitija su eterična ulja čajevac, kajeput, paprena metvica, ravensara, ružmarin cineol i eukaliptus globulus. Eterična ulja upotrebljavamo inhalacijom, i to inhalacijom vodenom parom koja je jednostavna za primjenu u svakom kućanstvu.

Inhalacija se priprema tako da zakuhamo oko pola litre vode, maknemo je s vatre, dodamo 1-2 kapi eteričnog ulja i inhaliramo jednu minutu. Nakon toga ponovo u vodu dodamo 2 kapi ulja te inhaliramo još jednu minutu, te postupak ponavljamo. Tako inhaliramo ukupno 5-15 kapi ulja, a inhalacije ne smiju biti dulje od 10 minuta.

Drugi način primjene eteričnih ulja je u kupki, pri čemu ćemo navedena eterična ulja koja koristimo kod gripe i prehlade (ukupno 20-25 kapi) emulgirati u sojino vrhnje i emulziju staviti u vruću kupku u kojoj ćemo ležati oko 20 minuta.

Kod tegoba dišnih puteva dobra je i dermalna primjena eteričnih ulja i masaža. Pripravke izrađene na bazi eteričnih ulja nanosimo na gornji dio leđa i prsa kako bismo olakšali iskašljavanje, a kod problema gornjih dišnih puteva, maže se područje sljepoočnica, čela i vrata, izbjegavajući pritom područje ispod očiju, obraze i nos.

Suha inhalacija je inhalacija maramicom na koju je nakapano nekoliko kapi eteričnih ulja. Maramicu držimo uza se i udišemo ulja svakih nekoliko minuta. Taj način primjene je odličan za tijelo koje je već oslabljeno jer olakšavamo disanje i rasterećujemo dišni sustav te olakšavamo disanje bez apsorpcije kroz kožu.

Upute za prepoznavanje kvalitetnog ulja

Ako trebate mješavinu eteričnih ulja za olakšavanje disanja, potražite savjet kvalificiranog aromaterapeuta koji će vam napraviti aromaterapeutski pripravak. Ako ste odlučili sami napraviti svoju mješavinu, trebate pažljivo odabrati eterična ulja. Kvalitetna eterična ulja ćete prepoznati ako na etiketi imaju sve potrebne informacije:

  • latinski naziv biljke
  • zemlju podrijetla
  • način dobivanja
  • dio biljke iz kojeg je ulje dobiveno