AROMATEKA

Kako izraditi sapun pomoću Crystal ST sapunske baze

Naziv

Temp.Tališta

Pjenjenje
(1-10)

Posebitosti
(Opis)

Sulfate Free

Mono Propilene Glycol Free

Crystal ST

56°C

6

Kristalno prozirna sapunska baza

Crystal ST prozirna je sapunska baza dobivena iz biljnih ulja. Lako se obrađuje taljenjem i izlijevanjem u kalupe. Koristi se u proizvodnji prozirnih sapuna koji mogu i ne moraju biti obojani.

Sastav (INCI): Glicerin, Aqua, Natrijev Stearat, Propilen Glikol, Sorbitol, Natrijev Laurat, Natrijev Lauret Sulfat, Natrijev Klorid, Natrijev Lauril Suflat, Stearinska Kiselina, Laurinska Kiselina, Pentanatrijev Pentetat, Tetranatrijev Etidronat.

Detalji
Sastojci za hidrataciju kože:

Glicerin, Aqua, Propilen Glikol i Sorbitol djeluju hidratirajuće i zajedno pružaju vrhunsku njegu kože.

Sastojci za pjenušavo čišćenje kože:
Natrijev Stearat, Natrijev Laurat, Natrijev Lauret Sulfat i Natrijev Lauril Sulfat svojim pjenušavim djelovanjem čiste kožu od prljavštine i viška masnoća.

Sastojci za učvršćivanje sapuna:
Natrijev Stearat, Natrijev Laurat, Natrijev Lauret Sulfat, Natrijev Lauril Sulfat, Stearinska Kiselina, Laurinska Kiselina, Natrijev Klorid i Sorbitol zajedničkim djelovanjem stvaraju čvrstu, ali obradivu strukturu sapuna.

Sastojci za poboljšanje pjene:
Pentanatrijev Pentetat i Tetranatrijev Etidronat na sebe vežu Kalcijeve i Magnezijeve katione iz vode te na taj način omogućavaju kvalitetno pjenušavo djelovanje čak i u „tvrdim“ vodama bogatima Kalcijem i Magnezijem. Na taj način sprječavaju  stvaranje masnih netopivih naslaga koje su karakteristične za ostale sapune.

Obrada sapuna

Obrada sapunskih baza je jednostavna, ali zahtjeva nešto igre i vježbom stečene vještine. Ako vam je ovo prvi puta da izrađujete sapune taljenjem i izlijevanjem u kalupe, prvo uvježbajte pojedine korake na manjim količinama prije nego se upustite u svoje veće projekte.

1. Korak (preciznost): Otvoriti pakiranje i odrezati.

Jednostavno otvorite pakiranje i pažljivo odrežite željenu količinu sapuna. Potom željenu količinu sapuna izrežite u sitne komadiće i stavite u posudu za taljenje. Sitni komadići će učiniti proces taljenja sapunske baze bržim i lakšim.

  1. Korak (strpljenje): Grijanje i taljenje.

Pažljivo zagrijavajte posudu za taljenje s usitnjenim komadićima sapuna. Izvor topline može biti mikrovalna pećnica, vrući zrak pa čak i vodena kupka. Koji god izvor topline odaberete bitno je da zagrijavate u malim koracima i ponavljate ih dok se sapun potpuno otopi. Kod korištenja mikrovalne pećnice potrebna je dodatna pažnja da se sapun ne pregrije. Takvo pregrijavanje dovodi do kipljenja sapunske baze i mogućnosti da sapun izađe iz posude za taljenje.

  1. Korak (brzina): Miješanje i dodavanje mirisa i/ili boja.

Potpuno otopljen sapun u posudi za taljenje promiješajte i tijekom miješanja možete dodati mirise, boje i druge dodatke koje želite u svom sapunu. Bitno je samo da ih ravnomjerno raspršite. Ovaj korak je potrebno brzo izvoditi da bi se izbjeglo učvršćivanje sapunske smjese prije izlijevanja u kalup.

  1. Korak (vještina): Izlijevanje u kalupe.

Dok je vaša sapunska mješavina još tekuća izlijte ju pažljivo u odabrani kalup i ostavite da se ohladi. Ovaj korak je potrebno brzo izvoditi da bi se izbjeglo učvršćivanje sapunske smjese prije izlijevanja u kalup.

Za hobi ili za proizvodnju, jednom kada ste svladali ove korake možete se prepustiti mašti i okušati u izradi sapuna s više boja, više slojeva, različitim mirisima i drugim dodatcima.