AROMATERAPIJA

Ravensara – snažan antivirotik i veliki duhovni učitelj

'Drvo s dobrim listovima'

Ravensara aromatica drvo je 18-20 metara visine, crvenkasto-sive kore. Specifično je za kišne šume Madagaskara (naziva se i madagaskarski kamforovac), a pripada porodici lovorovki. Ravensara je skraćenica od madagaskarske riječi ravina (list) i tsara (dobro), što znači "drvo s dobrim listovima". Tamošnji domoroci koriste sve njegove dijelove (koru, list, plod) kao panaceju za najrazličitija obojenja, pa čak i za uklanjanje uroka.

Slična lovoru naših predjela, ravensara je visoko, lisnato drvo, tamna, zimzelena lišća. Svi njegovi dijelovi vrlo su aromatični; njegova crvenkasta kora koristi se na Madagaskaru kao miris za rum, a njegovo drvo sadrži esenciju mirisa vrlo sličnu anisu. Plodovi imaju miris sličan klinčiću, muškatnom oraščiću i anisu.

Jedno od najjačih antivirusnih ulja

Ravensara od davnina ima reputaciju panaceje kod tjelesnih i mentalnih oboljenja. Iako je u zapadnoj aromaterapiji relativno zanemareno, ravensara je izvanredno eterično ulje koje nije toksično i zato je primjereno svakome.

U prvom je redu izvrstan antiviralni agens, pogotovo protiv gripe, kada se koristi i masažno. Ravensara ima stvarna protuinfektivna, a posebno imunostimulativna svojstva. Ona je jedna od esencija kojoj se treba obratiti kao preventivi na prve znakove zimice, drhtavice ili umora. Osim gripe, kao najraširenije virusne infekcije, ravensara liječi i sve ostale bolesti uzrokovane virusima – herpes, virusne bradavice, HPV... Bez ikakva problema može se koristiti čista, a čak je i djeca vole, jedino se treba paziti s bebama do tri mjeseca, kod kojih se u slučaju potrebe preporučuje dermalna primjena.

Izvrsna je kod problema respiratornog trakta, efikasna u slučajevima bronhitisa, rinitisa i sinusitisa, te za (puno) ozbiljnije patologije poput hripavca ili čak i protiv tuberkuloze uz konvencionalne lijekove i redovite kontrole. Zbog sadržaja 1.8 cineola osobe s astmom trebaju je testirati. Ako se na miris prsa ne stežu, mogu je koristiti.

Ravensara je zadivljujuće efikasna u slučajevima herpes zostera i herpesa, gdje god da se pojave ova obojenja. Kod genitalnog herpesa mora se kombinirati s kaduljom, smiljem i čajevcem u kantarionovu ulju. Uz to je i relaksant mišića i "ubojica bolova" koji se može koristiti u slučajevima bolova u zglobovima.

Idealno za one koji žele 'izaći iz sebe'

Ravensara je nervni tonik, mentalni i tjelesni stimulans, revitalizira ljude koji pate od fizičkog i nervnog umora, otpušta depresiju i daje pouzdanje tjeskobnima. Djeluje na ljude koji više ne uživaju u životu i u sve sumnjaju, posebno u same sebe (dodajte lovor i paprenu metvicu), one koji zbog pomanjkanja cilja ili ideala više ne znaju gdje su i koji zbog usiljena morala pate od različitih bolova. Ti ljudi dugoročno mogu razviti kronično morbidno stanje podložno podupiranju raznih patologija kao što su kancerozni tumori.

Ravensara je eterično ulje koje se preporučuje kao nezamjenjivo (nesumnjivo je najsvestranije), ako želite imati samo jedno ulje, slično kao i lavanda. Lako ga je koristiti, iako morate biti svjesni da ima ogroman potencijal djelovanja na psihičkoj razini. Idealno je za one koji žele "izaći iz sebe" u slučajevima depresije ili psihosomatskih oboljenja, protresa letargične i one koji izbjegavaju odgovornost.

Duhovni karakter Gandhija

Ravensara na psihološko-duhovnoj razini izvlači brojne izazove koje mora nadvladati svjestan, odlučan čovjek tijekom svog života.

Njen duh nalazi se u mnogim mudracima i velikim učiteljima od Merlina čarobnjaka, učitelja kralja Artura i njegovih vitezova u smislu dužnosti i žrtvovanja, Sokrata koji je svojom majeutikom pratio duše do njihova skrivenog blaga, do Paracelzusa liječnika-alkemičara. Ravensaru nazivaju i Mahatmom Gandhijem među uljima, koji je stupao putem revolta i žrtvovanja s aurom svetosti, kao ljepote duše koja se žrtvuje zbog božanskih razloga.

Zato je ravensara karakter mitskih proporcija, više inspirativan, nego stvarno prisutan (odraz naše vlastite svjesnosti). Izuzetna esencija neuzurpirane reputacije, spaja fizičku snagu s metafizičkom vrlinom, oslobađajući naša tijela mnogih bolesti, a naše duše mnogih muka - ako su osobni trud i volja za usavršavanjem cijena koju smo spremni platiti da u potpunosti profitiramo iz njene moći.

Zbog potrebe svakog terapeuta u idealnom svijetu da razmotri svoje poduhvate u medicinskom zanimanju kao posvećenost, on duguje samom sebi da meditira na arhetip ravensare da bi bio njeno ”sjeme” za veće dobro pacijenata, smještajući njihovo povjerenje u sebe. Ravensara je zacijelo put realizirane svjesnosti.

Iz knjige Philippea Mailhebiaua: Portreti u uljima

Ravensara (Cinnamomum camphora) 10 ml

8,63  (65,02 kn)
Ravensara je skraćenica od madagaskarske riječi ravina (list) i tsara (dobro), što znači "drvo s dobrim listovima". Tamošnji domoroci koriste sve njegove dijelove (koru, list, plod) kao panaceju za najrazličitija obojenja, pa čak i za uklanjanje uroka. Njezina kora služi kao miris za rum, a prodaje se i kao začin. Indikacije i djelovanje Eterično ulje ravensare ima jako antiviralno i imunostimulirajuće djelovanje pa je indicirana kod gripe i dišnih virusnih infekcija te kod herpesa i hepatitisa. Ona je prvo ulje odabira kod gripe jer svojim djelovanjem olakšava tegobe koje prate gripu, od povišene temperature do bolova u mišićima i kostima. Podiže opću fizičku kondiciju organizma, naročito nakon dugotrajnog ležanja, olakšava iskašljavanje i smiruje upale. Osim jakog djelovanja na fizičkoj razini, ravensara djeluje i na emotivno-mentalnoj razini kao blagi nervni tonik, posebno kod osoba koje pate od nervnog umora. Ona opušta, smiruje i lagano stimulira, odnoseći sobom tjeskobu i depresivna stanja te budi u nama novu snagu za sutra.