AROMATERAPIJA

Mala kućna aromaljekarna – 8 ulja za svaki dom

Porijeklo duše

Sve u prirodi stvoreno je da stabilizira i pomaže čovjeku, pa tako i proizvod biljaka - eterična ulja. Ona su poveznica čovjeka s prirodom i samim sobom. Iz najfinijeg svijeta prirode čovjek ih čarolijom izdvaja kako bi mu pomogla na svim razinama njegova bića.

Osam eteričnih ulja koja vam predstavljamo odabrana su kako bi ih mogao koristiti svatko, bez obzira na poznavanje aromaterapije, uz pomoć uputa. Zadovoljavaju osnovne praktične potrebe svakog kućanstva, pomažu kod manjih i većih tjelesnih tegoba, pri rješavanju emocionalnih problema, pročišćavanju i smirivanju uma. Uz pomoć osam veličanstvenih eteričnih ulja unesite harmoniju u svoj život, dom i posao.

Pri odabiru ulja, možete se voditi intuicijom ili uputama za određenu domenu njegova djelovanja. Katkad će biti dovoljno da pomirišete ulje i osjetite odgovara li vam, slušajući tijelo i intuiciju. ili ga jednostavno odaberite prema domeni njegova djelovanja i pomoći. Eterična ulja odmaraju i liječe dušu, podsjećajući je odakle je potekla i kako je u harmoniji s prirodom sve moguće...

Lavanda

Majčinska energija lavande smiruje i harmonizira, pruža osjećaj zaštite u ugodnom i poznatom zagrljaju. Ulje prave lavande možete koristiti u malim količinama direktno na koži, kod uboda, opeklina ili manjih rana. Koristite je kod bolova, povišenog tlaka i tahikardija, glavobolja, ali i kod nesanica i drugih uznemirenosti živčanog sustava, kad se trebate umiriti. Nježna i suosjećajna, daje i jasnoću i vitalnost, istovremeno nas bezuvjetno prihvaćajući. Može pomoći kod noćnih mora i strahova, nemira i trauma, u slučajevima kada vam je teško u srcu, kad ste e u sukobu ili pritisnuti brigama. Lavanda pomaže i kod meditacije, vježbi vizualizacija te za obnavljanje svih naših sustava.

Limun

Čist voćni miris i svjetložuta boja limuna usmjerava nas i pročišćava, baš kao što čisti zrak od virusa i bakterija, pa ga puno koristimo kod virusnih infekcija i infekcija dišnih puteva. Jača imunosni sustav i stimulira cijeli organizam. Dobar je protiv temperature i probavnih tegoba. Donosi svjesnost, bistri misli i memoriju, daje snagu i koncentraciju. Oživljava i pruža radost te emocionalnu jasnoću. Koristite ga stoga na poslu, kod učenja i kada trebate donijeti jasne mentalne i emocionalne odluke. Uz limun je sve moguće, životno i opušteno te puno energije kada je usmjerite u ono što volite.

Naranča

Teško je pronaći nekoga tko ne voli sretan miris naranče i ne raduje se njenom narančastom sunčanom obliku. Divno voće i divno eterično ulje, vrlo sigurno za upotrebu. Lagano sedira, opušta glatke mišiće pa se koristi kod stresom uvjetovanih grčeva želuca i crijeva, problema s probavom i drugih napetosti i nemira. Naranča daje optimizam, energiju, sreću i toplinu. Koristimo je kod stanja depresije i očajanja, tuge i apatije, povlačenja u sebe. Također je korisna kod zaokupljenosti brigama, ovisnosti i burn-out sindroma. Podiže i regenerira, olakšava težinu u duši, pozitivna je i kreativna, te povećava hrabrost i samopouzdanje.

Ružmarin

Ružmarin je ulje za ”podizanje”, ojačavanje, oporavak i centriranje. Vratite mladost u srce i tijelo kroz kvalitete koje vam donosi: imaginaciju, osjećaj sreće, odlučnost, samopouzdanje, strukturu i koncentraciju. Ružmarin tonizira cijelo tijelo, u većim dozama podiže tlak, a u manjima ga smiruje, potiče cirkulaciju, pa ga koristimo kod glavobolja i migrena, reumatizma i problema s cirkulacijom, bolova u mišićima, celulita. Zbog antiinfektivnih svojstava koristi se i kod težih i kroničnih bronhitisa te sinusitisa, viroza i kandidijaze. Krijepi organizam pa se koristi kod izmorenosti te gubitka pamćenja, letargije i neodlučnosti, nervne iscrpljenosti. Pomaže u svjesnosti i iskrenosti, koncentraciji i strukturi, daje energiju i pročišćava.

Kadulja

Mudrost kadulje je duboka, drevna i iskustvena. U medicini se upotrebljava još od antičkog doba. Zbog svoje sposobnosti da oponaša estrogen u tijelu, pravo je žensko ulje, pa se koristi i u menopauzi i kod bolnih menstruacija, te kod HPV-a i herpesvirusnih infekcija. Zbog mogućnosti da utječe na masnoće u tijelu, koristi se i kod pretilosti i celulita, djeluje i protiv nekih bakterija i gljivica, korisna je i kod virusnih infekcija crijeva te kod raznih upalnih procesa u ustima i na zubima. Uravnotežuje. Njeno latinsko ime Salvia dolazi od salvare, spasiti ili iscijeliti. Iako ulje zamamno miriše, koristite ga u malim količinama. Ako imamo mudrosti, i malo nam je dosta da se iscijelimo.

Čajevac

Snažan, pouzdan i otporan, ali i potpuno siguran za upotrebu, čajevac je ulje koje možemo koristiti i kod djece pa i kod osjetljivijih osoba. Njegova snaga može se nositi i s najtežim bakterijama, jedan je od najboljih antiseptika i stimulira imunosustav, podiže tonus organizma. Kada ste umorni, muče vas prehlade, gripa i upale grla, čajevac je prva pomoć, stalni pratilac, zaštitnik i vidar. Liječi i manja oštećenja kože te je koristan kod problema s gljivicama, problematičnom kožom, dobar je i kod opeklina. Univerzalan je i možete ga uvijek s povjerenjem koristiti pa je zasluženi član kućne aromaljekarne.

Eukaliptus

Ulje koje podiže, stimulira, uravnotežuje i štiti. Koristan je za poboljšavanje koncentracije, kod promjena raspoloženja i prenaglašenih emocija jer potiče logično razmišljanje i racionalnost. Kao antiseptik, koristan je kod upale grla i sinusa, kod kašlja i bronhitisa. Hladi pa je dobar i kod raznih reumatskih bolova. Koristite ga kada ste uznemireni i bez fokusa, razdražljivi i izmoreni. On je stabilno mjesto u oluji oko vas, uvijek ostaje pozitivan i ne naglašava svoju važnost, nego pomaže jednostavno, izravno i bez očekivanja.

Metvica

Osvježavajući miris metvice budi, ublažava mučninu, glavobolju i migrenu. Stimulira probavu, pomaže kod problema s jetrom i nadutosti, dobar je analgetik, a kako hladi, pomaže i kod problema s artritisom. Bistri, stimulira i prodire kako bi nam pomogla kod stanja mentalne izmorenosti i šoka, bespomoćnosti i pretjeranog rada, neurednog života, letargije te apatije. Pomaže nam kao prijatelj koji brzo razmišlja, svega se sjeća, duhovit je i ne dopušta nam da budemo manje hrabri od nje, koja je neustrašiva. Potiče nas da ustanemo, pokrenemo se i krenemo naprijed.

Autor: Lidija Delić, fitoaromaterapeut

Fotografije Unsplash