Strukturni fondovi

Aromateka Eskulap d.o.o. Bolje biti vjetar nego list RIJEČ AUTORICA SADRŽAJ IZ KNJIGE IZ STRUČNE RECENZIJE RIJEČ AUTORICA Uloge: tata, mama i dijete Mj.. Product #: 0221 based on 0 reviews Regular price: $64.00 $64.00 297

Bolje biti vjetar nego list

Proizvođač: Aromateka Eskulap d.o.o.
Šifra proizvoda: 0221
Raspoloživost: 297
Težina: 0.00

Cijena: 80.00 kn

- +

RIJEČ AUTORICA
SADRŽAJ
IZ KNJIGE
IZ STRUČNE RECENZIJE

RIJEČ AUTORICA

Uloge: tata, mama i dijete
Mjesto: dnevna soba ili kuhinja - možda čak vaša
Radnja: dijete na licu svoje mame vidi tugu i pita: "Što ti je mama? Izgledaš mi tužna." Mama, s očitom napetošću u glasu kaže: "Ma ne, nije mi ništa! Sve je u redu!" i usput pogledava muža. On na to sikne na dijete: "Zašto uzrujavaš mamu?!" Dijete najprije u čudu, ništa ne shvaćajući, pogleda oca, pa majku, a onda - udari u plač! Majka vrisne na oca: "Vidiš što si sad učinio!!"

Podloga radnje: dijete je dobro uočilo da se s majkom nešto događa i želi to provjeriti. Majka od njega - pravi budalu. Očito laže. Čini to ili zato što želi dijete "zaštititi" - ma što to značilo ili pak ni sama ne zna kako da izađe na kraj sa svojom tugom. Da je rekla: "Da, sada sam tužna ali to će me proći; hvala što si to primijetio", dijete bi dobilo potvrdu svojeg točnog opažanja, ali i pouku da tuga dolazi i - odlazi. Otac, u nastavku, želeći "zaštititi" majku - ma što to značilo, ili možda da umanji svoj mogući doprinos toj tuzi, dodatno zbunjuje dijete. Ako mama nije tužna, zašto bi ju to pitanje trebalo uzrujati? Ako jest tužna, zašto se to ne bi smjelo pitati i zašto mama zapravo laže? I kao šlag na kraju, mama se još izviče na tatu!

Posljedice ponavljanja radnje: ako se takva scena odigrala jednom, posve je sigurno da će se odigrati desetke, ako ne i stotine puta nakon toga. Što je to što će dijete naučiti? Svijet oko sebe ne možeš razumjeti, onome što vidiš ne možeš vjerovati, razmišljati je beskorisno. Kako da uopće vjeruješ sebi? Kako da razviješ samopouzdanje i samopoštovanje?

Pomoći djetetu da razvije svoje samopouzdanje jedan je od najvažnijih roditeljskih zadataka. I svakako jedan od najtežih. No nemojte odustati - osobito sada kad ste se prisjetili koliko ste puta sami odigrali uvodni igrokaz! Pomozite djetetu da razvije samopouzdanje, da bude vjetar, a ne list.

SADRŽAJ

 • Uvod
 • Što je samopouzdanje
 • Unutarnje i vanjsko samopouzdanje
 • Stil roditeljskog odgoja i samopouzdanje
 • Kako poticati unutarnje samopouzdanje
 • Pokažite djetetu da ga volite
 • Slušajte dijete
 • Pomozite djetetu da upozna sebe
 • Često pohvaljujte dijete
 • Vodite računa kako kritizirate dječje postupke
 • Učite dijete optimizmu
 • Kako poticati vanjsko samopouzdanje
 • Omogućite djetetu doživljaj uspjeha
 • Naučite dijete suočavanju s neuspjehom
 • Razvijajte djetetove socijalne vještine
 • Potičite djetetovu asertivnost
 • Naučite dijete donošenju odluka i rješavanju problema
 • Naučite dijete kontroli emocija
 • Nešto o disciplini
 • I za kraj

IZ KNJIGE

Pomozite djetetu da upozna sebe

Biti ono što jesmo, i postati ono što smo sposobni postati, jedina je svrha života.
Robert Louis Stevenson

Poznavanje sebe je ključno za razvoj unutarnjeg samopouzdanja. Ne možemo razvijati i jačati svoje pozitivne osobine ako ih uopće nismo svjesni. Isto vrijedi i za djecu. Recimo da imate petogodišnje dijete koje je gledajući crtiće na satelitskim programima počelo izgovarati kompletne rečenice na engleskom ili njemačkom jeziku. Očito je da dijete ima smisla za strane jezike. No ono to neće znati prepoznati ako mu u tome ne pomognete. Dakako, ovo vrijedi i za mnogo stariju djecu.

Vježba - za roditelje

Opišite svoje dijete. U roku od tjedan dana zapišite sve osobine svoga djeteta: fizičke, emocionalne, intelektualne i socijalne - kao da pišete pismo nekomu tko vaše dijete nikad nije ni vidio, ni upoznao (dobro je ako otac i majka neovisno opišu svoje dijete). Kako izgleda, je li zadovoljno time kako izgleda, čime je zadovoljno više, a čime manje? Koja mu je omiljena razonoda, kakvu glazbu sluša, kakve knjige voli, koje filmove, tko su mu omiljeni junaci? Kakav uspjeh postiže u školi, koje predmete voli više, a koje manje, kako pristupa učenju i drugim obvezama. Tko su mu prijatelji, kakvo je prema prijateljima, zovu li ga često, dolaze li k njemu, odlazi li on k njima? Što vaše dijete voli jesti, što ne voli? U čemu je najbolje? Što radi kad je samo kod kuće? Što ga može razveseliti, razljutiti, ožalostiti? Na koji način dobiva ono što želi? U čemu vam je slično, a po čemu se od vas najviše razlikuje? Dopunite popis zapažanjima svojih prijatelja i rođaka. Jednostavno ih pitajte kako doživljavaju vaše dijete. Neka roditelji usporede svoj opis i zajednički naprave dvije liste: na jednu stavite sve pozitivne osobine djeteta, njegove potencijale i talente, a na drugu ono što smatrate negativnim i problematičnim.

Razvijajte djetetove socijalne vještine

Neobično je biti svjetski poznat, a opet tako usamljen.
Albert Einstein

Mnogi su roditelji zabrinuti kad im se učini da se njihovo dijete ne slaže dobro s vršnjacima. Neka djeca su stidljiva, druga agresivna, a neka jednostavno usamljena.
Zabrinutost roditelja u ovom slučaju potpuno je opravdana. Svoja najveća zadovoljstva djeca doživljavaju upravo u odnosu s vršnjacima. Nemati prijatelje za dijete može biti vrlo bolno i frustrirajuće. Također, djeca koja su u ranoj dobi imala dobre odnose s vršnjacima kasnije se mnogo lakše prilagođavaju u školi.

IZ STRUČNE RECENZIJE

Stručnjaci s mnogo argumenata tvrde da djeca danas postaju sve osamljenija i depresivnija, nervoznija, sklonija agresivnom ponašanju. Za psihologe je stoga doista prvoklasni izazov odgovoriti na pitanje o tome što možemo promijeniti kako bismo našoj djeci pomogli da žive boljim životom i postanu bolji ljudi.
Ovo je knjiga koja na taj izazov odgovara na pravi način: zanimljivo, mudro, duhovito. Autorice nas navode na razmišljanje vješto provocirajući "aha" osjećaje brojnim anegdotama, dječjim zapažanjima, promišljeno odabranim isječcima iz raznolikih izvora, pitkim mini-lekcijama iz znanosti, mameći često smijeh "biserima" koje prepoznajemo u svojim postupcima ili postupcima drugih prema djeci.
Gorana Hitrec, prof.

U svom prepoznatljivom stilu autorice na ležeran i duhovit način iznose suvremene znanstvene spoznaje o dječjem samopouzdanju, oživotvorujući ih mnoštvom svakodnevnih primjera, čime knjigu približavaju širokom čitateljskom krugu.
Glavni tekst obogaćen je nizom okvira koji s jedne strane pridonose dinamičnosti čitanja, a s druge omogućuju da se o temi dječjeg samopouzdanja razmišlja na različitim razinama. Tako se u okvirima Malo znanosti prikazuju najznačajnija znanstvena istraživanja u ovom području, dok se u okvirima Igraonica bez igračaka opisuju aktivnosti i igre koje odrasli mogu organizirati s djecom u svrhu podizanja djetetova osjećaja samopouzdanja.
Dr. sc. Gordana Keresteš

Sadržaj preuzet sa iep.hr.

Galbanum je Učilište terapijskih vještina koje uspješno djeluje već  10 godina. Učilište kontinuirano proširuje ponudu programa edukacije vodeći računa da su u skladu s trendovima i potrebama tržišta. Programi Učilišta su pomno kreirani i prilagođeni, sastoje se od teoretske i praktične nastave koju izvode vrhunski predavači i voditelji programa koji nesebično prenose svoje znanje polaznicima. Svi predavači svoja terapeutska znanja primjenjuju i praktično u svakodnevnici, odnoseći se holistički prema pojedincu te tretirajući njegovo zdravstveno stanje kao cjelinu.

Učilište je nazvano po žuto-zelenoj biljci Galbanum. Biljka se spominje u Starom zavjetu Biblije, Knjizi Izlaska, gdje su pronađeni recepti svetog tamjana koji je sadržavao Stacte (smirnu), tamjan i Onychu. Galbanum eterično ulje je posvećeno ulje za pomazanje, spominje se u egipatskim papirusima, koristilo se u medicinske svrhe i bilo je vrlo dragocjeno prilikom duhovne uporabe u vrijeme Egipćana. Koristili su ga za meditaciju te povećanje duhovne svijesti kroz srce i kruna čakru. Zbog visokog udjela monoterpena eterično ulje Galbanuma u stanju je reprogramirati na staničnoj razini.

Pomaže otpustiti stare ideale i sustave vjerovanja i prihvatiti nove programe; osobito one koji se odnose na duhovnost. Smiruje i uzemljuje, nježno nam daje smjer i traži od nas da se prepustimo božanskom te otvorimo srce. Duhovno je ulje koje se koristi za posredovanje i povećanje svijesti. Jedna od najzanimljivijih stvari o ovom ulju, je činjenica da je znatno povećava vibracijsku frekvenciju drugim uljima, unatoč činjenici da je njegova vlastita frekvencija nije vrlo visoka!

Tajništvo

Adresa: Nova cesta 4, Zagreb
tel: (+385) 01/3794-568
Web: www.galbanum.hr
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

GALBANUM logotipi 01

Knjiga
Autor (i) Majda Rijavec i Dubravka Miljković
Format 15x14,5 cm
Godina izdanja 2004. (II. Izdanje)
Broj stranica 168
Uvez Meki
Nema komentara za ovaj proizvod.
Napiši komentar
LošeIzvrsno

Dragi kupci,

zbog otežanih uvjeta rada do daljnjega obustavljamo:

 • plaćanje pouzećem
 • telefonsko naručivanje

Od 16.3. (ponedjeljak ) naš dućan ne radi.

Web shop nastavlja s radom.

shipping icon 01  Besplatna dostava za narudžbe iznad 700 kn

Dostava je besplatna za narudžbe iznad 700 kn. Sve pošiljke šaljemo Hp poštom diljem Hrvatske.

telefon 2  Tel: +385 01 3794 568

Svakim radnim danom dostupni od 10:00 - 16:00h